Et godt bad forlenger livet?

Slik kan foreldrene dine bo lenger hjemme

Av Varme & Bad

Tone Hammer

Varme & Bad

30. desember 2019
Av Varme & Bad

Tone Hammer

Varme & Bad

30. desember 2019
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20191230122750244.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20191230122750244.jpg?maxwidth=2000
0

For mange kan det oppleves som vemodig å se foreldrene sine bli eldre. Og det kan være sårt for eldre å innse at man trenger hjelp og tilrettelegging hjemme. Her er noen råd om hva som kan gjøres for at livet på badet skal bli så enkelt og trygt som mulig for de som er godt voksne!


Det er ikke så rart at våre eldre er hjemmekjære. Ofte har de bodd i én bolig i mange år, oppdratt barn og skapt mange gode minner. Men når synet blir dårligere og balansen og styrken svekkes, kan det fort bli utrygt å bo hjemme. For pårørende kan dette være vanskelig å ta opp, fordi en del eldre ikke selv tar initiativ til å gjøre endringer som gjør det lettere å bo og oppholde seg hjemme på sikt.

Rapporten Et godt liv forlenger livet (i egen bolig) utarbeidet av Vista Analyse og Agenda Kaupang, viser - kanskje ikke uventet - at fysiske hindre og mangler i private boliger kan påvirke beboeres selvhjulpenhet, behov for hjemmetjenester, og hvor lenge de kan bli boende hjemme. Noen av hindrene og utfordringene kan det enkelt gjøres noe med!

Enkle sikkerhetstiltak på badet

Selv om det kanskje ikke vil være mulig for foreldrene dine å bo selvstendig hjemme for alltid, er det mange endringer som kan gjøres i et hjem for å gjøre det tryggere og mer funksjonelt. Ved å sette i gang forberedende tiltak, vil dagens eldre kunne opprettholde sin uavhengighet, og i det lange løp spare en betydelig sum på helse- og pleiekostnader.

Visste du at enn 80-åring trenger 4,6 ganger så mye lys som en 20-åring for å se det samme? Synet svekkes med økende alder, og belysning kan være en av de første tingene som blir en utfordring. Dette, i kombinasjon med løse tepper, terskler og trapper, kan føre til fall. Ifølge Norsk helseinformatikk faller en tredjedel av alle nordmenn over 65 år minst en gang i året. Et fall kan få langt mer alvorlige konsekvenser enn folk flest tenker på, og hvert fall øker risikoen for et nytt.

Opplever du motvilje for å sette i gang med større tiltak, kan det være en idé å starte med mindre endringer:

  • Monter håndtak ved badekar, dusj og toalett
  • Kjøp inn sklisikker matte til badekar og dusj
  • Installer dusjsete* eller dusjstol som avlaster og sikrer
  • Sikre godt lys

Gjør badet lett tilgjengelig

Med redusert balanse, eller ved behov for ulike hjelpemidler, kan det fort bli et problem å komme seg inn på badet gjennom en vanlig dør hvor det er forhøyet terskel eller hvor døråpningen er for smal. I tillegg blir det å åpne en dør en svært krevende handling dersom man sliter med koordinasjon, eller er avhengig av eksempelvis rullator. Derfor er det viktig å gjøre badet lett tilgjengelig ved å:


  • Fjerne terskelen inn til badet
  • Utvide døråpningen inn til badet – Husbankens krav er minimum 86 cm bredde
  • Bytte ut nåværende dør med skyvedør – skyvedører med motor som kan fjernstyres ved hjelp av en fjernkontroll kan være et alternativ

Sett inn tilpasset utstyr

I dag finnes det en rekke hjelpemidler for bad, fra enkle støttehåndtak til forhøyede toalett med spyl- og tørkfunksjon og servanter som kan heves og senkes. Dette kan du lese mer om i artikkelen Bo lenger hjemme med tilpasset utstyr på badet.  Utstyret trenger heller ikke bli en kostbar affære, for det kan være økonomisk støtte å hente. En del utstyr kan også lånes (se avsnittet under). Når det er sagt, vil det selvsagt bli en økonomisk investering hvis det er nødvendig med større endringer, oppussing eller bygging av nytt bad.

Rett til hjelpemidler på badet?

Om foreldrene dine behøver ekstra hjelpemidler i hjemmet eller på badet, er det kommunen de bor i som bistår med denne tilretteleggingen. Da er det som regel ergoterapeuter, eller andre fagpersoner som kartlegger behov hos hver enkelt bruker, og foreslår løsninger og hjelper med en eventuell søknad.

Det er helt gratis å låne hjelpemidler fra NAV Hjelpemiddelsentral, men søknaden må være begrunnet. Det vil si at den som søker må ha en diagnose, eller en beskrivelse på funksjonsnedsettelse dokumentert av en fagperson.

Når det kommer til tilpasning av bolig eller bygningsmessige endringer, er dette en enkeltes ansvar, eller det kan søkes om lån og tilskudd fra Husbanken. Her kan du søke om finansiering til små eller store ombygginger og tilpasninger.

Et tilrettelagt bad er en investering for et enklere og tryggere liv

Med dette håper jeg du sitter igjen med inspirasjon til hvordan du kan hjelpe foreldrene dine med å fremtidssikre badet sitt hjemme. Når behov, økonomi og bolig er kartlagt, kan dere ta dere god tid til å planlegge og velge produkter som passer – slik at det blir både tilgjengelig, tilrettelagt og funksjonelt.  Og fint! Det finnes mye utstyr på markedet med smakfullt, moderne design.

Alt i alt vil det være en investering i boligen og i de eldres livskvalitet, ikke minst! Og husk hvis dere velger å gå til skrittet å renovere hele badet: Dokumentasjon på et renovert bad er et verdipapir i seg selv – at det er tilpasset eldre utgjør en enda større verdi.

I samarbeid med VB hjelper Funksjonsutstyr gjerne til med rådgivning når det gjelder planløsning og valg av utstyr. Vil du lese mer om tilrettelegging av bad anbefaler vi at du besøker VBs temaside, Tilrettelagte bad for eldre

*Obs! Bruk fagfolk hvis det skal monteres dusjsete for å være sikker på at membran ikke blir skadet.


Denne artikkelen er skrevet av Frode Henriksveen i Funksjonsutstyr AS.

5434
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190128112851980.png #FFFFFF
Les også